Tietoa alkion kehityksestä

Alkion jakautuminen

Hedelmöittyneen alkion jakautuminen 2-, 4- ja 8-soluvaiheeseen tapahtuu noin reilun kolmen päivän aikana. Alkion siirrothan tehdään pääasiassa 4- tai 8-soluvaiheessa toisena tai kolmantena päivänä munasolujen keräyksestä. 8-soluvaiheessa alkiota kutsutaan jo morulaksi ja tällöin aikaa hedelmöittyisestä on kulunut n. 50-62 tuntia. Tämän jälkeen alkiossa alkaa hahmottua kaksi solulinjaa (sisäsolumassa ja trofoblastisolut) ja vaihetta kutsutaan blastokystaksi.




Implantaatio

Luomuraskaudessa hedelmöittynyt alkio on matkannut munatorven laajentumasta (ampullasta) pikkuhiljaa kohtua kohden. Alkion siirrossa (tuore IVF siirto tai pakastetun alkion siirto PAS) kaikki tämä tapahtuu kohdussa alkionsiirrosta lähtien. Yhdessä kirjassa kerrottiin, kuinka hedelmöittyneen munasolun matka munanjohtimesta kohtuun tekee "hyvää" alkion pinnalle. Itseäni huolestuttaa tietenkin kun tuota vaihetta ei näissä keinoalkuisissa tapauksissa pääse tapahtumaan ollenkaan.

Alkion pitää seuraavaksi "vapautua" sitä ympäröivästä zona pellucidaksi kutsutun glykoproteiinivaipan sisältä ennen onnistunutta implantaatiota. Vasta kuoriutumisen jälkeen sillä on tahmaisia sokerimolekyyleä pinnallaan, jotka mahdollistavat tarttumisen ja kiinnittymisen  kohdun seinämään. Mikäli implataatio pääse tapahtumaan tähän asti, tapahtuma itsessään aiheuttaa kohdun seinämän verisuonirakenteen tihentymisen ja erilaisten ravinto- ja valkuasaineiden erittämisen. Tästä solukkokohdasta muodostuu lopulta istukka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti